Art o' Craft Logo

Een Systemische aanpak tot verandering

Een stukje geschiedenis

Clean Language is ontwikkeld door David Grove. Hij was een psycholoog die zich gespecialiseerd heeft in trauma therapie.
Hij heeft onderzoek gedaan naar het effect van de vraagstelling bij de client. In dit onderzoek kwam hij tot de ontdekking, dat wanneer er woorden gebruikt werden die niet gelijk waren aan die van de cliënt, dit verstorend werkte. Het haalt de cliënt vaak uit zijn eigen gedachtewereld of metaforisch landschap. Het zorgt ervoor dat de cliënt de aandacht moet vestigen op wat de vraag was en zorgt daarmee dat ze uit het proces gehaald worden waar ze op dat moment in zitten.

Zijn onderzoek naar dit effect heeft uiteindelijk geleid tot het ontwikkelen van Clean Language en de Clean Questions. Dit is in essentie een set vragen die als doel hebben zo min mogelijk verstoring te veroorzaken terwijl er toch vragen gesteld worden en zo de gedachtewereld of metaforisch landschap van de cliënt ongestoord verkend kan worden.

Toen Caitlin Walker bekend werd met David Grove en zijn werk intrigeerde dit haar zo zeer dat ze zeer nauw samen is gaan werken met hem. Ze wilde er zo achter te komen hoe zij andere deze simpele en zeer effectieve manier van vragen stellen kon leren. In haar eigen leer traject is ze Clean Language toe gaan passen bij het werken met groepen mensen, eerst bij kinderen en later bij volwassenen. Het effect wat zij hierbij waarnam is dat mensen door middel van hun nieuwsgierigheid naar verschillende modellen een beter begrip kregen van hoe dingen werken. Niet alleen voor hun zelf maar ook voor anderen in de groep. Dit zorgde dat deze ook voor elkaar op kwamen aangezien ze zich nu bewust waren dat het voor anderen zo niet zou werken.

Haar werk met Clean Language, de kinderen en ook in de zaken wereld heeft ze beschreven in het boek “From Contempt to Curiosity”. Het beschrijft haar ontdekkingstocht in het werken met groepen en het ontwikkelen wat zij Systemic Modelling genoemd heeft.

Boek met titel: From Contempt to Curiosity

Pascal over Clean Language

Voor mij is Clean Language (net als Agile) meer een mindset of een manier van leven dan iets anders. Het is iets wat onderdeel geworden is van mijn zijn, dat wil niet zeggen dat ik altijd Clean ben maar dat het wel heel dicht aan de oppervlakte ligt, binnen handbereik en zo voor het grijpen.

Uiteindelijk is het een toolset van werkvormen en gedragingen die gebruikt kunnen worden om op een zeer effectieve manier informatie te achterhalen, zowel informatie die bekend is maar ook informatie die nieuw of nog verborgen was.

 

Dit laatste wordt “emergent knowledge” genoemd. Het fenomeen dat ik mezelf iets hoor zeggen wat ik eigenlijk nog nooit zo verwoord of bedacht heb. Dat is iets wat ik al heel lang ken en wat voor mij een van de mooiste dingen is die Clean Language mij kan bied.

Deze “emergent knowledge” is veelal als een puzzelstukje dat precies op de juiste plek in eens het plaatje compleet maakt. Iets wat inzicht geeft of zaken aan elkaar verbind waardoor iets voor mijzelf een stuk helderder wordt dan dat het daarvoor was.

 

Doordat we bij Clean Language als doel hebben zo min mogelijk van onze eigen modellen mee te nemen in onze vraagstellingen, zorgen we ervoor dat we hier continu alert op moeten zijn. Dit resulteert er vaak in dat we minder aannames maken en onze nieuwsgierigheid gebruiken om mogelijke aannames, die we hoe dan ook hebben, gaan toetsen. Deze houding is voor mij steeds belangrijker aan het worden, het helpt mij om beter te luisteren, meer begrip te hebben voor een ander en de waarde van verschillende ideeën en meningen te gaan zien.

 

Scrum Master Toolbox Podcast logo

Enige tijd gelden was ik te gast bij de Scrum Master Toolbox Podcast. Elke werkdag spreekt Vasco Duarte over andere aspecten van de Scrum Master rol. Deze rol is onderdeel van een agile framework genaamd Scrum en is gericht op het ondersteunen van één of meerdere teams en de organisatie in zijn geheel bij het adopteren van deze werkmethodiek. Binnen mijn werk in de IT sector is dit een veel gebruikte manier van werken en in de afgelopen jaren heb ik deze rol bij verschillende opdrachtgevers mogen vervullen.

Uiteraard komen verschillende aspecten van Systemic Modelling aanbod. De podcast is in het Engels en terug te luisteren op de Scrum Master Toolbox website en andere podcast platformen.

Trainingen

Wij hebben trainingen ontwikkeld om bestaande teams te ondersteunen bij het vinden van hun eigen Agile werkwijze door de toepassing van Clean Language en Systemic Modelling. Door mee te kijken met hoe het nu gaat, en Clean Interviewing toe te passen ontdekken we wat het team nodig heeft en leren wij het team om gebruik te maken van simpele tools en technieken om zelf de verandering te bewerkstelligen die zij nodig hebben om hun eigen Agile werkwijze te verbeteren. En leren wij het team om gebruik te maken van simpele tools en technieken om zelf de verandering te bewerkstelligen die zij nodig hebben om hun eigen Agile werkwijze te verbeteren.

Daarnaast hebben ook een training waarin wij andere trainers (Scrum Masters, Agile Coaches etc.) deze simpele technieken leren en tips geven over hoe deze toe te passen binnen teams die zij begeleiden.

Lees meer over onze trainingen.

 

Clean Language Oefengroep NL

Eens per maand organiseren wij een online oefengroep via meetup.com. Met als doel mensen de mogelijkheid te bieden om beter te worden in het begeleiden/faciliteren van een groep mensen. Dit doen we door de skills die hierbij komen kijken toe te passen maar natuurlijk proberen we het oefenen ook inhoudelijk interessant te maken door met een thema centraal te stellen. Een thema kan een inhoudelijk onderwerp zijn wat we centraal stellen en met verschillen technieken en werkvormen behandelen, maar ook een bepaald model of techniek zelf kan centraal staan, je kan hierbij denken aan zaken als; Clean Feedback, Clean Setup, Drama Driehoek of het Triune Brain model.

Door een veilige plek te creëren waar we met vallen en opstaan kunnen leren, van elkaar en met elkaar. Hoe het voor jou werkt en hoe dat verschild van hoe het voor een ander werkt. Elkaar Clean Feedback geven en experimenteren kunnen uitvoeren.

Voor meer informatie ga naar meetup.com.

Clean in een Doos

Soms hebben we iets tastbaars nodig om mee te werken. Clean in een Doos is een set kaarten die ontwikkeld zijn om Clean Language en de Clean Questions te oefenen.

Deze kaartenset bevat in totaal 54 kaarten. 18 verschillende Clean Questions (in verschillende aantallen per vraag; in totaal 39 kaarten), die met een kleurcode gecategoriseerd zijn. 12 kaarten met referenties naar 12 verschillende oefeningen die ontwikkeld zijn door Marian Way en Caitlin Walker. Deze oefeningen zijn door hen ontwikkeld door de jaren heen in oefengroepen en daarmee dus ideaal om in die hoedanigheid gebruikt te worden. Dan blijven er nog 3 instructie kaarten en een kaart met de uitleg van de kleur codes over.

Het origineel in het engels wordt uitgegeven door Clean Learning onder de naam Clean in a Box. Deze Nederlandse versie is door ons onder licentie uitgegeven en bij ons verkrijgbaar. De vertaling is gedaan door Michael Oskam en Pascal Clarkson.

Kosten € 25,00 incl 21% BTW en excl. verzendkosten.

 

Wie ben ik?

Dat is een eigenlijk een zeer filosofische vraag en in mijn kennismaking met Clean Language en Systemic Modelling een zeer relevante. “Know thyself” zo luid de spreuk boven de deur van het Orakel.

Pascal Clarkson is opgeleid als (software) engineer, geschoold aan de HTS van Arnhem en Nijmegen. Na jaren lange ervaring in de industrie van software ontwikkeling en ruim 8 jaar ervaring in het werken met het Scrum Framework heeft hij de overstap gemaakt naar het faciliteren van teams/groepen. Om hen te ondersteunen bij het ontdekken van hoe zij de beste versie van zichzelf en het team kunnen zijn. Met veel in zijn gereedschapskist zoals: Scrum, Sociocracy 3.0, Systemic Modelling, Liberating Structures en Clean Language, biedt hij zijn diensten aan in de rol van Systemic Change Facilitator.

“Elke stap vooruit (of achteruit) is in weze een verandering.”

Share This