Een Systemische aanpak tot verandering
Een stukje geschiedenis
Clean Language is ontwikkeld door David Grove. Hij was een psychotherapeut gespecialiseerd in trauma verwerking.
Hij heeft onderzoek gedaan naar het effect van de vraagstelling bij de cliënt. In dit onderzoek kwam hij tot de ontdekking, dat wanneer er woorden gebruikt werden die niet gelijk waren aan die van de cliënt, dit verstorend werkte. Het haalt de cliënt vaak uit zijn eigen gedachtewereld of metaforisch landschap. Het zorgt ervoor dat de cliënt de aandacht moet vestigen op wat de vraag was en zorgt daarmee dat ze uit het proces gehaald worden waar ze op dat moment in zitten.
Zijn onderzoek naar dit effect heeft uiteindelijk geleid tot het ontwikkelen van Clean Language en de Clean Questions. In essentie is dit een set vragen die zo ontwikkeld zijn dat ze het proces van de cliënt zo min mogelijk verstoren, terwijl deze de therapeut in staat stelt de aandacht van de cliënt te sturen naar specifieke plekken van het mentale model of metaforische landschap.
Toen Caitlin Walker bekend werd met David Grove en zijn werk intrigeerde dit haar zo zeer dat ze zeer nauw samen is gaan werken met hem. Ze wilde er achter komen hoe zij andere deze simpele en zeer effectieve manier van vragen stellen kon leren. In haar eigen leer traject is ze Clean Language toe gaan passen bij haar werk met groepen mensen, eerst bij kinderen en later bij volwassenen. Het effect wat zij hierbij waarnam is dat mensen door middel van hun nieuwsgierigheid naar verschillende modellen een beter begrip kregen van hoe dingen werken. Niet alleen voor hen zelf maar ook voor anderen. Dit wederzijdse begrip leid ertoe dat mensen op gaan komen voor anderen in de groep, aangezien men nu snapt dat doorgaan op de huidige manier niet zal werken.
Caitlin heeft een boek geschreven over haar werk met Clean Language, bij de jongeren maar ook in de zakelijke wereld, dit boek heet: “From Contempt to Curiosity”. In haar boek beschrijft ze haar weg met clean en hoe haar werk uiteindelijk geworden is wat wij nu Systemic Modelling noemen.
Pascal over Clean Language
Voor mij is Clean Language, vergelijkbaar als bij Agile, veel meer een manier van denken en doen dan iets anders. Het is iets wat onderdeel geworden is van mijn zijn, dat wil niet zeggen dat ik altijd Clean ben maar dat het wel heel dicht aan de oppervlakte ligt, binnen handbereik en zo voor het grijpen.
Uiteindelijk is het een set oefeningen en gedragingen die gebruikt kunnen worden om, op een zeer effectieve manier, zowel bekende als onbekende informatie uit een systeem te halen.
Dit laatste wordt “emergent knowledge” genoemd. Het fenomeen wat ik vaak beschrijf als: mezelf iets hoor zeggen wat ik eigenlijk nog nooit zo verwoord of bedacht heb. Dat is iets wat ik al heel lang ken en wat voor mij een van de mooiste dingen is die Clean Language mij kan bied.
Deze “emergent knowledge” is veelal als een puzzelstukje dat precies op de juiste plek in eens het plaatje compleet maakt. Iets wat inzicht geeft of zaken aan elkaar verbind waardoor iets voor mijzelf een stuk helderder wordt dan dat het daarvoor was.
Bij Clean Language streven we ernaar om zo min mogelijk van onze eigen modellen toe te voegen aan onze vragen en om zoveel mogelijk bewust te zijn als het zich toch voordoet. Dit resulteert er vaak in dat we minder aannames maken en onze nieuwsgierigheid gebruiken om mogelijke aannames, die we hoe dan ook hebben, gaan toetsen. Deze Clean houding is meer en meer van belang voor mij geworden, het helpt me om beter te luisteren, om beter te begrijpen wat andere bedoelen, en om waarde te vinden in verschillende ideeën en meningen.
Enige tijd gelden was ik te gast bij de Scrum Master Toolbox Podcast. Elke werkdag spreekt Vasco Duarte over andere aspecten van de Scrum Master rol. Deze rol is onderdeel van een Agile framework genaamd Scrum en heeft als opdracht om een of meer teams en de organisatie in zijn geheel te helpen bij het adopteren van deze manier van werken. Binnen mijn werk in de IT sector is dit een veel gebruikte manier van werken en in de afgelopen jaren heb ik deze rol bij verschillende opdrachtgevers mogen vervullen.
Uiteraard komen verschillende aspecten van Systemic Modelling aanbod. De podcast is in het Engels en terug te luisteren op de Scrum Master Toolbox website en andere podcast platformen.
Trainingen
Wij, Michael en ik, hebben deze training ontwikkeld om bestaande teams te ondersteunen in het vinden van hun eigen Agile manier van werken, door gebruik te maken van de Clean Language en Systemic Modelling tools. Door mee te kijken met hoe het nu gaat, en Clean Interviewing toe te passen ontdekken we wat het team nodig heeft en leren wij het team om gebruik te maken van simpele tools en technieken om zelf de verandering te bewerkstelligen die zij nodig hebben om hun eigen Agile werkwijze te verbeteren. Wij leren het team om veranderingen aan te brengen in hun Agile manier van werken door middel van simpele modellen en technieken.
We hebben ook een training waar we anderen (Scrum Masters, Agile Coaches etc.) deze simpele technieken leren en waar we handige tips geven om op deze manier met groepen te werken.
Voor meer informatie neem contact met ons op.
Clean Language Oefengroep NL
Tenminste één keer in de maand organiseren we een moment om Clean Language in het Nederlands te oefenen. Met als doel mensen de mogelijkheid te bieden om beter te worden in het begeleiden/faciliteren van een groep mensen. Dit doen we door de skills die hierbij komen kijken toe te passen maar natuurlijk proberen we het oefenen ook inhoudelijk interessant te maken door met een thema centraal te stellen. Een thema kan een inhoudelijk onderwerp zijn wat we centraal stellen en met verschillen technieken en werkvormen behandelen, maar ook een bepaald model of techniek zelf kan centraal staan, je kan hierbij denken aan zaken als; Clean Feedback, Clean Setup, Drama Driehoek of het Triune Brain model.
Door een veilige plek te creëren waar we met vallen en opstaan kunnen leren, van elkaar en met elkaar. Hoe het voor jou werkt en hoe dat verschild van hoe het voor een ander werkt. Elkaar Clean Feedback geven en experimenteren kunnen uitvoeren.
Bezoek nu het Nederlandse gedeelte van Clean Campus
Clean in een Doos
Soms hebben we iets tastbaars nodig om mee te werken. Clean in een Doos is een set kaarten die ontwikkeld zijn om Clean Language en de Clean Questions te oefenen.
Deze kaartenset bevat in totaal 54 kaarten. 18 verschillende Clean Questions (in verschillende aantallen per vraag; in totaal 39 kaarten), die met een kleurcode gecategoriseerd zijn. 12 kaarten met referenties naar 12 verschillende oefeningen die ontwikkeld zijn door Marian Way en Caitlin Walker. Deze oefeningen zijn door hen ontwikkeld door de jaren heen in oefengroepen en daarmee dus ideaal om in die hoedanigheid gebruikt te worden. Dan blijven er nog 3 instructie kaarten en een kaart met de uitleg van de kleur codes over.
Het origineel in het engels wordt uitgegeven door Clean Learning onder de naam Clean in a Box. Deze Nederlandse versie is door ons onder licentie uitgegeven en bij ons verkrijgbaar. De vertaling is gedaan door Michael Oskam en Pascal Clarkson.
Kosten € 25,00 incl 21% BTW en excl. verzendkosten.
Wie ben ik?
Dat is een eigenlijk een zeer filosofische vraag en in mijn kennismaking met Clean Language en Systemic Modelling een zeer relevante. “Know thyself” zo luid de spreuk boven de deur van het Orakel.
Pascal Clarkson is opgeleid als (software) engineer, geschoold aan de HTS van Arnhem en Nijmegen. Na jaren lange ervaring in de industrie van software ontwikkeling en ruim 8 jaar ervaring in het werken met het Scrum Framework heeft hij de overstap gemaakt naar het faciliteren van teams/groepen. Om hen te ondersteunen bij het ontdekken van hoe zij de beste versie van zichzelf en het team kunnen zijn. Met veel in zijn gereedschapskist zoals: Scrum, Sociocracy 3.0, Systemic Modelling, Liberating Structures en Clean Language, biedt hij zijn diensten aan in de rol van Systemic Change Facilitator.
“Elke stap vooruit (of achteruit) is in weze een verandering.”