Clean Language Event 2023

In 2022 organiseerden wij het Clean Language Event voor de eerste keer. Dit jaar zijn we terug met vier dagen Clean Language. Op deze pagina vind je informatie voor elk van de vier dagen, mocht je nog vragen hebben neem dan contact met ons op!

Onze vrienden van Better Conversations hebben een GEWELDIG aanbod voor jou!

Als je deel neemt aan #CLE23 (1 of meer dagen beschreven op deze pagina), krijg je ook een Better Conversations Experience Pass, ter waarde van £ 500, helemaal gratis!

We zijn de technische details nog aan het uitwerken, maar we doen er alles aan om deze pas nog voor ons evenement beschikbaar te maken zodat je al kan deel nemen aan Better Conversations voor ons evenement in September! Op die manier kan je al wat oefenen met het voeren van betere gesprekken voor ons evenement en ook daarna, want deze pas is 6 maanden geldig. Je kan zelf kiezen of en welke module je nog een keer wilt doorlopen, om zo nog meer uit de training te halen.

Bestel vandaag nog je kaartje, en ga samen met ons op pad naar Better Conversations!

Better Conversations logo

Wanneer je leiding geeft op je best, dan ben jij zoiets als wat?

Workshop: Caitlin Walker - Wanneer je leiding geeft op je best, dan ben jij zoiets als wat?

Hoe onze persoonlijke metaforen onze leiderschapsstijl beïnvloeden.

Op 14 september 2023 tijdens de #CLE23 dagen zal Caitlin Walker (PhD)een workshop geven over leiderschap en persoonlijke metaforen.

We ontmoeten leiders (#leaders) gedurende onze jeugd. Mogelijk in onze familie; kinderen in de buurt of op scholen; wellicht ontmoeten we fantastische leraren of een inspirerende spreker – grote leiders in scholen en universiteiten kunnen een grootte invloed hebben op het denken en kunnen en uitkomsten van vele jonge mensen. Op de werkvloer kan een leider mensen inspireren ( #inspire) tot geweldig denken en gedrag of ze kunnen de condities schepen die een broedplaats zijn voor het tegenovergestelde.

In deze workshop zullen we jouw persoonlijke ervaringen met leiderschap ontdekken en de kwaliteiten van leiders die jij hebt meegemaakt in jouw leven. We onderzoeken jouw persoonlijke ervaringen en kijken of er misschien een meer generiek model aan ten grondslag ligt. We bekijken jouw eigen kwaliteiten en waar deze van nature in lijn liggen met de leiderschapsstijl die jij zou willen toepassen. We onderzoeken ook waar je wellicht als leider anders bent dan je zou willen. Sommige van ons zijn niet op ons best in een leiderschapsrol.

We kijken niet alleen naar onze persoonlijke ervaringen maar ook naar de vooroordelen die we hebben omtrent leiderschap; wie er wel of niet een leiderschapspositie mag hebben en welke verhalen en mythen er telkens opnieuw verkondigd worden waardoor er (sociale) verwachtingspatronen geschapen worden die bepaalde mensen juist wel of niet voorselecteren voor een leiderschapsrol of positie.

Caitlin heeft veel ervaring op het gebied van werken met mensen in een leiderschapsrol of positie zowel binnen het bedrijfsleven, het onderwijs en het sociale/verenigingsleven. Hoewel ze meestal ingevlogen wordt als de dingen niet zo goed gaan, heeft ze gelukkig ook ruime ervaring met leiders die hun werk zeer goed doen. Zij gebruikt #clean #questions om leiders te helpen een model op te bouwen van hun natuurlijke patronen en metaforen (#metaphors) voor zichzelf als ze op hun best en slechtst werken. En zo hebben ze een veerkrachtig model dat gebruikt kan worden bij hun toekomstige werk. Deze metaforische modellen helpen hen om in contact te komen met hun eigen waarden ( #values) en principes (#principles ) en om deze helder te communiceren naar de mensen in hun omgeving. Deze workshop biedt een uitgelezen kans voor leiders met verschillende achtergronden om bij elkaar te komen voor een ‘deep dive’ in wat het voor jou betekent om leiding te geven. We onderzoeken wat we van elkaar kunnen leren en hoe we dit op een creatieve manier kunnen vertalen naar de eigen context.

Deze workshop is voor mensen die in een (senior) leiderschapspositie werkzaam zijn.

Wanneer je leiding geeft op je best, dan ben jij zoiets als wat?

Facilitator: Caitlin Walker
Datum: donderdag 14 september
Locatie: De Guldenberg, Helvoirt, Nederland
Kosten: € 605,-

Open Space – Kennismaken met Clean

Op vrijdag 15 september 2023 organiseren wij een Open Space. Deze dag staat in het teken van het ervaren van verschillende toepassingen van Clean. Hoe we Clean Language gebruiken in een één-op-één sessie (Symbolic Modelling); hoe we de ruimte om ons heen gebruiken in een Clean Space facilitatiel; hoe we Clean Language en “cleanish questions” gebruiken om ideeën, modellen, metaforen en strategieën uit te vragen in eengroep met Systemic Modelling; hoe we lichaamswerk en Clean Language combineren in Clean Touch; hoe we de kracht van herhaling gebruiken in Emergent Knowledge en de Power of Six, en nog heel veel meer.

We nodigen iedereen uit die over deze dingen wil leren, of het nu gaat om een proeverij van kennismakingen of om het ontdekken van andere toepassingen van Clean naast wat je al kent en gebruikt als een ervaren Clean Language beoefenaar.

In de video leggen we uit wat een Open Space is, we beschrijven welke vorm jouw sessie zou kunnen hebben mocht je er een willen faciliteren en welke vier principes en één wet gelden tijdens dit evenement. Op youtube is ook een algemene video in het Engelse beschikbaar.

 

 • Welkom
 • We openen de Space
 • Tijdslot 1
 • Lunch
 • Tijdsloten 2 t/m 5
 • Sluiten de Space
 • Borrel

Open Space - Kennismaken met Clean

Datum: vrijdag 15 september
Locatie: De Guldenberg, Helvoirt, Nederland
Kosten: € 150,-

Clean Conferentie Dag

Voor deze conferentie staan alle sessies in het teken van het thema Vertrouwen.

Deze derde dag van CLE23 is een conferentie dag. Op zaterdag 16 september 2023 zullen we sprekers hebben die een presentatie en/of een workshop verzorgen. Gedurende de dag zullen we zowel Nederlandse als Engelse sessies hebben waaruit je kunt kiezen. We zijn nog volop aan het werk om de agenda voor deze dag in te delen, maar we kunnen al wel vertellen dat we zowel internationale als nationale sprekers zullen hebben. Om er een aantal te noemen: Annemiek van Helsdingen, Maaike Nooitgedagt, Wendy Nieuwland, James Lawley, Penny Tompkins, Caitlin Walker, Madelon Sinnige, Marcus Croman, Sofie Debie en Nick Pole. Zodra we de agenda helemaal gevuld hebben met alle presentaties/workshops zullen we deze zowel hier als op social media plaatsen.

 • Welkom
 • We openen de dag
 • Lezing – Annemiek van Helsdingen
 • Workshop ronde 1
 • Lunch
 • Workshop ronde 2 en 3
 • Aflsuiting van de dag
 • Borrel

Lezing: Het Innerlijke Werk van Vertrouwen voor krachtige verandering

Annemiek van Helsdingen nodigt ons uit om te onderzoeken wat er in ons gebeurt wanneer we als facilitatoren werken. Wat zijn de fundamentele praktijken waar we op kunnen leunen om vertrouwen te koesteren? En hoe kunnen we onze cliënten helpen om in de fysiologische en psychologische toestand te komen, het veld waar krachtige verandering kan ontstaan?

Leiderschap en vertrouwen belichamen

De dirigent maakt als enige persoon in het orkest géén geluid. Dirigenten communiceren hun visie op de muziek bijna helemaal via beweging en gezichtsuitdrukkingen.
In deze workshop gaan we ontdekken hoe de metafoor van de dirigent helpt om leiderschap te belichamen dat vertrouwen bouwt en mensen motiveert om te excelleren. We gebruiken haptonomie, qigong en natuurlijk Clean Language om te verkennen:
– Hoe we de drie essentiële taken van de dirigent kunnen vertalen naar elke leiderschapsrol –
– Hoe dirigenten leiding geven door te luisteren –
– Hoe je je eigen persoonlijke Clean leiderschapsstijl kunt belichamen –
Nick Pole en Madelon Sinnige nodigen je uit voor deze speelse, ervaringsgerichte workshop. Ze brengen vele jaren ervaring als mind-body beoefenaren mee om je te helpen je eigen belichaamde metafoor voor effectief, innemend leiderschap te ontdekken. Deze workshop wordt gegeven in het Engels en Nederlands.

Vertrouwen als een bouwsteen in onze VUCA wereld

Sofie Debie – We bevinden ons volop in een VUCA wereld (volatile, uncertain, complex en ambiguous) waar organisaties geconfronteerd worden met taaie vraagstukken en de noodzaak om vaak snel te kunnen schakelen. Verandering is een constante geworden en de complexiteit van de uitdagingen veelal ook. Geen eenduidige of kant-en-klare oplossingen en dus een noodzaak om te denken in termen van experimenteren. Dit vraagt van teams om samen al onderzoekend en lerend in de mist te durven lopen en open te staan voor lessen verstopt in falen en dit zowel op cognitief als emotioneel vlak. Verre van een evidentie doch omdat we dan soms stevig moeten kunnen ‘schuren’ met elkaar om net alle wijsheid die nodig is naar boven te kunnen halen. Een veilige omgeving met een stevige bedding van ‘vertrouwen’ is dan ook cruciaal om doorheen constructief conflict te komen tot nieuwe perspectieven, frisse ideeën en gedragen beslissingen. In deze workshop verken ik graag met jullie aan de hand van ‘clean language’ het landschap rond ‘vertrouwen’ in deze context.

Gebrek aan vertrouwen in verandertrajecten: deal with it!

Wantrouwen heeft ook een functie

In 9 van de 10 verandertrajecten heerst een zekere mate van wantrouwen. Soms is het zelfs een belangrijke factor in waarom een verandering niet vanzelf op gang komt.
Wat nou als we er vanuit gaan dat er wantrouwen is, die je niet even (of überhaupt) kan oplossen of wegnemen? Dan heb je ermee te dealen, anders legt het alles lam.
In deze workshop richten we de aandacht vol op deze andere kant van de medaille. Over wat voor wantrouwen hebben we het? Waar is wantrouwen in de organisatie? Welke functie heeft die hier, in deze fase, en waar zou het vandaan kunnen komen?
Vanuit deze basis maken we de slag naar hoe je ermee kunt dealen. Wanneer er dit gebrek aan vertrouwen is, hoe kun je er dan mee werken of tenminste ondanks dit gebrek aan vertrouwen?
Maaike & Wendy van Gewoon aan de Slag

Begrijpen hoe verschillend we vertrouwen opbouwen, onderhouden of verliezen.

We zullen beginnen met de vraag: Als je aan vertrouwen denkt, dan is vertrouwen voor jou net zoiets als?
In een klein groepje, zal je van elke persoon, initieel een model uitvragen en deze dan uitbreiden om te ontdekken waar het vandaan komt, wat erna gebeurt, wat er gebeurt waardoor je vertrouwen verliest en dan wat er kan gebeuren nadat je vertrouwen er niet meers is.
Daarna zullen we verder gaan, wat als je niet vertrouwt? We zullen je vragen te denken aan iemand, een groep of een leider waar je geen vertrouwen in hebt en je vragen:
 • Als je iemand niet vertrouwt, dan is dat net zoiets als?
 • Vanaf dit punt kunnen we onderzoeken hoe vertrouwen verandert afhankelijk van de context.
 • Vertrouwen op het werk?
 • Vertrouwen in relaties?
 • Vertrouwen in jezelf?
 • Vertrouwen in een leider?
Door dit mini sociaal-onderzoek kunnen we reflecteren op wat we weten van hoe vertrouwen wordt opgebouwd of verloren gaat bij verschillende groepen.
Caitlin Walker PhD

Vertrouwen voor jou is net zoiets als?

Vertrouwen is het centrale thema van deze Clean Language conferentie. Maar wat is vertrouwen precies voor jou? En hoe werkt dat?
In onze workshop verkennen Michael & Pascal deze vragen samen met jou.
Spoileralert: Er zit ook een kleine vertrouwensoefening in onze workshop!

Restorative Embodied Self-Awareness

Embodied Self-Awareness (ESA) is “het in het huidige moment ervaren van sensaties die voortkomen uit ons lichaam, inclusief onze emoties”. En het helpt onze fysiologische systemen beter te functioneren.
Restorative Self-Awareness (RESA) is een nog gunstiger fysiologische toestand, die ons en onze cliënten direct verbindt met ons aangeboren vermogen tot heling en verandering.
Er wordt gezegd dat het zeldzaam is om te zien in coaching- of therapiesessies, maar we zien het vaak gebeuren als we Clean werken met belichaamde metaforen.
In de workshop kun je jouw ervaring met RESA verkennen en kijken naar de spieren die je kunt trainen om RESA gemakkelijker beschikbaar te maken voor jezelf en de mensen die je ondersteunt.
Annemiek van Heldingen

De structuur van vertrouwen

Een Clean manier om Vertrouwen te modelleren

Veel modellen van ‘vertrouwen’ gaan (a) over hoe je het vertrouwen van iemand anders kunt winnen, d.w.z. hoe je betrouwbaar kunt zijn, en (b) ze omvatten een aantal abstracte concepten zoals eerlijkheid, integriteit, betrouwbaarheid, enz.

Deze modellen laten veel aspecten buiten beschouwing, die we van vitaal belang achten voor het modelleren van de ervaring van vertrouwen. In deze workshop bespreken we enkele van deze aspecten.

Vervolgens zullen we laten zien hoe Symbolic Modelling een ideale manier biedt om de idiosyncratische structuur en het proces van vertrouwen in het bewustzijn van een persoon te brengen.

We zullen Clean Language-demonstratie nabesrpeken en tijd nemen voor uw vragen over onze aanpak.

Penny Tompkins & James Lawley

Clean Touch

Marcus Croman , ik ben een sporttherapeut gespecialiseerd in het herstellen van rug- en gewrichtsproblemen en ik maak gebruik van Clean in combinatie met lichaamswerk voornamelijk om trauma in het lichaam aan te pakken. Ik had het geluk Caitlin al heel vroeg in mijn carrière te ontmoeten, zij heeft mij voorgesteld aan David Grove en James Lawley, en sindsdien ben ik vaak betrokken geweest bij Clean, bij de “Northern Taste of Clean” en “Adventures in Clean”, evenals de Franse Clean-gemeenschap en de geweldige Jennifer De Gant. Clean Touch, wat ik ontwikkeld heb, komt voort uit het werken en bespreken van ideeën met David en is een voortdurende ontwikkeling.
Ik ben van plan te praten over hoe een “set up” helpt bij het ontwikkelen van vertrouwen. Door de cliënt in de bestuurdersstoel te zetten en hun wereld te verkennen.
Ik zal om vrijwilligers vragen om te demonstreren en één of twee demonstraties geven, afhankelijk van de tijd en het aantal vragen. Naast een vragen- en antwoordsessie, zullen mensen ook de kans krijgen om het voor zichzelf te proberen.

Clean Conferentie Dag - Vertrouwen

Datum: zaterdag 16 september
Locatie: De Guldenberg, Helvoirt, Nederland
Kosten: € 290,-

Gesuperviseerd Symbolic Modelling!

Sharpen the saw

Workshop James Lawley & Penny Tompkins -<br />
Gesuperviseerd Symbolic<br />
 Modelling!

Op zondag 17 september 2023 zullen we een workshop organiseren gefaciliteerd door James en Penny, twee mensen met een ruime ervaring (meer dan 20 jaar) op het gebied van Clean Language. Tijdens deze dag zul je je kennis kunnen verdiepen door anderen te observeren en zelf te faciliteren terwijl je gesuperviseerd wordt door James & Penny, indien gewenst in het moment. Deze dag is voor mensen met een fundamenteel begrip van Clean Language in één op één (coaching) sessies.

We verwachten dat je ten minste een of meer van de volgende trainingen (of vergelijkbaar) gevolgd hebt: Core Skills (Symbolic Modelling), een of meer modules Zuiver Communiceren of een Clean training van de Soul Based Academy.

Gesuperviseerd Symbolic Modelling

Datum: zondag 17 september
Locatie: De Guldenberg, Helvoirt, Nederland
Kosten: € 650,-

Meld je aan voor onze Update emails

We zullen je informeren over toekomstige trainingsmogelijkheden en interessante ontwikkelingen.

Language/Taal

You have Successfully Subscribed!