Clean Herfst 2022

Vanaf 10 oktober zullen wij Clean Herfst 2022 organiseren, negen dagen aan Clean Language georiënteerde workshops en events op locatie. Penny Tompkins, James Lawley en Caitlin Walker zullen naar Nederland komen deze events te (mede-) faciliteren. Ze zullen verschillende workshops aanbieden in een uiteenlopende thema’s en methodieken en ze zullen spreken op een conferentie dag; zaterdag 15 oktober.

Op deze pagina vindt u informatie over het Clean Language Event – Verbinding en alle workshops ook op de dagen voor en na het Event.

Wanneer je leiding geeft op je best, dan ben jij zoiets als wat?

Hoe onze persoonlijke metaforen onze leiderschapsstijl beïnvloeden

Dr. Caitlin Walker zal Clean Herfst 2022 starten met “Leadership Monday”. Tijdens onze jonge jaren maken we verschillende leiders mee. Deze komen voor in de vorm van familieleden, kinderen uit de buurt, we ontmoeten een briljante leraar of een inspirerende spreker, grote leiders op scholen en universiteiten hebben een impact op het denken en de vaardigheden van heel veel jonge mensen. Op de werkplek kan een leider een inspiratie bron zijn voor geweldige prestaties of ze kunnen de omstandigheden scheppen voor het tegenovergestelde.

In deze workshop zullen we jouw persoonlijke ervaringen met leiderschap ontdekken en de kwaliteiten van leiders die jij hebt meegemaakt in jouw leven. We onderzoeken jouw persoonlijke ervaringen en kijken of er misschien een meer generiek model aan ten grondslag ligt. We bekijken jouw eigen kwaliteiten en waar deze van nature in lijn liggen met de leiderschapsstijl die jij zou willen toepassen. We onderzoeken ook waar je wellicht als leider anders bent dan je zou willen. Sommige van ons zijn niet op ons best in een leiderschapsrol.

We kijken niet alleen naar onze persoonlijke ervaringen maar ook naar de vooroordelen die we hebben omtrent leiderschap; wie er wel of niet een leiderschapspositie mag hebben en welke verhalen en mythen er telkens opnieuw verkondigd worden waardoor er (sociale) verwachtingspatronen geschapen worden die bepaalde mensen juist wel of niet voorselecteren voor een leiderschapsrol of positie.

Caitlin heeft veel ervaring op het gebied van werken met mensen in een leiderschapsrol of positie zowel binnen het bedrijfsleven, het onderwijs en het sociale/verenigingsleven. Hoewel ze meestal ingevlogen wordt als de dingen niet zo goed gaan, heeft ze gelukkig ook ruime ervaring met leiders die hun werk zeer goed doen. Ze gebruikt clean questions om de natuurlijke patronen en modellen van deze leiders te ontdekken; hun metaforen voor henzelf op hen best en slechts, waarmee er een veerkrachtig model ontwikkeld wordt wat hen kan ondersteunen in hun toekomstige werk. Deze metaforische modellen helpen hen in contact te komen met hun eigen waarden en principes, ook bij het helder uitdragen van deze waarden naar de mensen om hen heen. Deze workshop biedt een uitgelezen kans voor leiders met verschillende achtergronden om bij elkaar te komen voor een ‘deep dive’ in wat het voor jou betekent om leiding te geven. We onderzoeken wat we van elkaar kunnen leren en hoe we dit op een creatieve manier kunnen vertalen naar de eigen context.

Deze workshop is voor mensen die in een (senior) leiderschapspositie werkzaam zijn.

  • De kosten voor deze workshop op locatie zijn € 1.210,00 (inclusief 21% BTW) per persoon.
  • De voertaal voor deze worksop is Engels en er is geen professionele tolk aanwezig.
  • Datum: Maandag 10 oktober 2022
  • Tijden: 09.00 uur – 17.00 uur
  • Locatie: Kasteel Spelderholt in Beekbergen​
  • Reserveer uw plek

Trainingen

Wij, Michael en ik, hebben deze training ontwikkeld om bestaande teams te ondersteunen in het vinden van hun eigen Agile manier van werken, door gebruik te maken van de Clean Language en Systemic Modelling tools. Door mee te kijken met hoe het nu gaat, en Clean Interviewing toe te passen ontdekken we wat het team nodig heeft en leren wij het team om gebruik te maken van simpele tools en technieken om zelf de verandering te bewerkstelligen die zij nodig hebben om hun eigen Agile werkwijze te verbeteren. Wij leren het team om veranderingen aan te brengen in hun Agile manier van werken door middel van simpele modellen en technieken.

We hebben ook een training waar we anderen (Scrum Masters, Agile Coaches etc.) deze simpele technieken leren en waar we handige tips geven om op deze manier met groepen te werken.

Voor meer informatie neem contact met ons op.

Clean Language Oefengroep NL

Tenminste één keer in de maand organiseren we een moment om Clean Language in het Nederlands te oefenen. Met als doel mensen de mogelijkheid te bieden om beter te worden in het begeleiden/faciliteren van een groep mensen. Dit doen we door de skills die hierbij komen kijken toe te passen maar natuurlijk proberen we het oefenen ook inhoudelijk interessant te maken door met een thema centraal te stellen. Een thema kan een inhoudelijk onderwerp zijn wat we centraal stellen en met verschillen technieken en werkvormen behandelen, maar ook een bepaald model of techniek zelf kan centraal staan, je kan hierbij denken aan zaken als; Clean Feedback, Clean Setup, Drama Driehoek of het Triune Brain model.

Door een veilige plek te creëren waar we met vallen en opstaan kunnen leren, van elkaar en met elkaar. Hoe het voor jou werkt en hoe dat verschild van hoe het voor een ander werkt. Elkaar Clean Feedback geven en experimenteren kunnen uitvoeren.

Bezoek nu het Nederlandse gedeelte van Clean Campus

Clean in een Doos

Soms hebben we iets tastbaars nodig om mee te werken. Clean in een Doos is een set kaarten die ontwikkeld zijn om Clean Language en de Clean Questions te oefenen.

Deze kaartenset bevat in totaal 54 kaarten. 18 verschillende Clean Questions (in verschillende aantallen per vraag; in totaal 39 kaarten), die met een kleurcode gecategoriseerd zijn. 12 kaarten met referenties naar 12 verschillende oefeningen die ontwikkeld zijn door Marian Way en Caitlin Walker. Deze oefeningen zijn door hen ontwikkeld door de jaren heen in oefengroepen en daarmee dus ideaal om in die hoedanigheid gebruikt te worden. Dan blijven er nog 3 instructie kaarten en een kaart met de uitleg van de kleur codes over.

Het origineel in het engels wordt uitgegeven door Clean Learning onder de naam Clean in a Box. Deze Nederlandse versie is door ons onder licentie uitgegeven en bij ons verkrijgbaar. De vertaling is gedaan door Michael Oskam en Pascal Clarkson.

Kosten € 25,00 incl 21% BTW en excl. verzendkosten.

Wie ben ik?

Dat is een eigenlijk een zeer filosofische vraag en in mijn kennismaking met Clean Language en Systemic Modelling een zeer relevante. “Know thyself” zo luid de spreuk boven de deur van het Orakel.

Pascal Clarkson is opgeleid als (software) engineer, geschoold aan de HTS van Arnhem en Nijmegen. Na jaren lange ervaring in de industrie van software ontwikkeling en ruim 8 jaar ervaring in het werken met het Scrum Framework heeft hij de overstap gemaakt naar het faciliteren van teams/groepen. Om hen te ondersteunen bij het ontdekken van hoe zij de beste versie van zichzelf en het team kunnen zijn. Met veel in zijn gereedschapskist zoals: Scrum, Sociocracy 3.0, Systemic Modelling, Liberating Structures en Clean Language, biedt hij zijn diensten aan in de rol van Systemic Change Facilitator.

“Elke stap vooruit (of achteruit) is in weze een verandering.”